nedjelja, 10.02.2008.

Vodič - Dizajn.

Ako ste pročitali zadnji post na Amelienom blogu, znate zašto ovo pišem ja.
Ako niste... Ah.
Trebala bih vam dati neke pametne smjernice koje će vam pomoći. Nisam dobra u objašnjavanju kao ona, zato ne zamjerite.

Dakle, dizajn.

Ne kaže se bez razloga da je prvi dojam bitan. Bili vi bez predrasuda ili ne, kad nekoga ili nešto vidite po prvi put, stvoriti ćete u glavi svoju sliku o tome. Pravilo prvog dojma se primjenjuje i na blog.

Dizajn je prvo što vidimo kad kliknemo na neki novi link. Vidimo je li dizajn odmjeren, lijep, ima li u zaglavlju lijepu sliku, kakve su mu temeljne boje, je li prenatrpan, otvara li se blog zbog dizajna sporo... Puno je tu čimbenika.

Ne mogu nabrojiti koliko puta me je loš dizajn odbio s bloga. Vjerojatno se to događalo i vama. Prilično je jednostavno: loš dizajn stvara lošu sliku, dobar dizajn dobru.

Toliko o prvom dojmu.


Dobar dizajn.

Dobar dizajn će vam uvijek ponuditi dovoljno širok prostor za posteve i boxeve. Dobro će opisivati vaš karakter, ili karakter priče. Oku je ugodan i lijepo posložen. Tekst je u prvom planu, čitljiv je, a dizajn ga samo naglašava. Dobar balans, nije ni prejednostavan i prazan, ni prenatrpan i zbrda-zdola. Slika u zaglavlju nije veličine većeg wallpapera.

Nije neka filozofija. Možete naći masu takvih dizajnova, na Blog.hr-u i šire, ako se ne ograničavate s nekim neprovjerenim dizajnerima. Patka, Lucija, Neitherworld, Jelena, Simpa, svi imaju odlične dizajneve. Ovdje se nalazi popis nekih stranih dizajnera. A tu je uvijek i Blogskins. Imate masu ljudi koji prilagođavaju dizajne. Recimo, Angie, Muhe, pola dizajnera koje sam gore navela. A ako izgubite sve pametne resurse (što ne bi trebali, obzirom na količinu linkova i još linkova preko tih linkova koji su gore), to vam uvijek mogu napraviti i ja.

Predložaka ima u izobilju, izbor je ogroman, tako da stvarno nema razloga zašto biste se zadržali na lošijem dizajnu, ako možete pronaći nešto još bolje.

Vaš dizajn ne mora nužno biti na sliku vaše vizualizacije ili s motivom iz Hogwartsa. Ali, pripazite da vam dizajn ipak paše. Tako će osoba koja se na blogu predstavlja kao vesela, nasmiješena i zabavna, izabrati dizajn koji je također takav. I obratno.


Loš dizajn.

Loš dizajn uvijek ćete lako prepoznati. Raspada se, elementi na dizajnu bježe, tekst izlazi iz predviđenih mu okvira. Slika u zaglavlju zauzima praktički cijeli ekran, neoptimizirana je pa se ljudima koji koriste modem učitava pet minuta. Tekst nije čitljiv, gubi se jer je pozadina šarena. Tekst nije istaknut (takav efekt često zna postići precrn dizajn s bijelim slovima), u drugom je planu zbog pozadine, slike ili nekakvih efekata na dizajnu.

Mogli ste zaključiti da je kod dizajna najbitnije da ističe tekst. Loš dizajn ne ističe tekst.

Svi dizajneri koji nisu 100 posto sigurni u ono što rade, koji rade prevelike slike u zaglavlju i loše ukomponiraju cijeli dizajn – nisu dobri dizajneri. Neću isticati koji su to, iako je ova blogosfera prelavljena takvim dizajnerima. Ali, vjerujem da znate na kakve mislim.


Estetski dojam bloga.

Možete naći i najbolji dizajn na svijetu, ali ako ga ne znate iskoristiti, svih onih par sekundi koje ste proveli skidajući ga, pada u vodu.

Ovo se poglavito odnosi na to kako ćete urediti boxeve. Nema pravila, neću vam soliti pamet načinom organizacije. Ali, potrudite se. Neka slike za vizualizacije budu u skladu sa širinom boxa. Znači, nećete staviti slike od 300px u box koji je uzak.

Isto tako, ako stavljate glazbu na blog, nemojte nikako staviti onu s divine musica, ili bilo koju koja se sama uključuje! Imajte obzira prema ljudima koji već slušaju nešto kad kliknu na vaš blog. A možda i ne dijelimo svi isti ukus. Zamislite da hpff metalcu odjednom s bloga počne svirati Barbie girl. no

Toplo preporučam radioblogclub.com. On vam nudi tražilicu na izbor i ima prilično usku trakicu koja stane u gotovo svaki box, a boje te trakice možete kombinirati s bojama dizajna. Ne možete, morate. Sad kad ste izabrali savršeni dizajn, zadnje što vam treba je nekakva trakica koja vas bode u oči svojom kričavosti.

Nemojte staviti milijun sparkly/šajni sličica na blog. Nemojte. Bez obzira što vi možda imate adsl, neki još uvijek koriste modem. Milijuni sličica u boxu stravično usporavaju blog, a da ne govorimo koliko bodu u oči ako se blješte i kričave. Ako imaju smisla, ako ih stavljate uz linkove drugih priča (poput over-inspirativne Maggie, hehe), ali ne prenatrpano i pretjerano.

Ne pop-up. Nikako. Javascript je bespotrebno silovanje čitatelja i užasno iritira. Još kad stavite milijun tih prozorčica s jednom riječi u njima, zaredom, a ne možete ih isključiti dok se ne odvrte, osim ako ne razbijete monitor palicom... Ne znam kako vi, ali ja poželim zadaviti osobu koja je izumila te skripte.

Ukratko, pronađite dobar (pogled gore)i lijep dizajn, i nemojte ga filati bespotrebnim hiperultraubersuperkul stvarčicama. Ne zadovoljavajte se polovično dobrim.

I obavezno svratite na Angien blog s dizajnima. Besplatna reklama? Ne.

Čeka me još jedan post vezan uz vodič, i on tada službeno završava. Hvala Amelie na ukazanom mi povjerenju. (oh, kako volim zvučati službeno. smijeh)

To je to? Hm, mislim da je.

@puppy - Slike s Devianta možeš slobodno skidati i objavljivati, dok god ne govoriš da si ih ti napravila i osim ako autor nije naznačio da se slika ne smije dalje objavljivati.

20:03 - Komentari (9) - Isprintaj

<< Arhiva >>